GAL RURALIS a semnat Conventiile de preluare in custodie a celor sase arii naturale protejate din microregiunea Bistrita-Sieu-Somes

Echipa de management care a elaborat documentatia de solicitare a custodiei, impreuna cu  primarii si membrii consiliilor locale ale comunelor pe teritoriul carora se afla ariile protejate, intentioneaza sa aplice pentru atragerea de fonduri. pe POS MEDIU, axa prioritara 4, proiectul “Elaborarea planului de management integrat, masuri de conservare a biodiversitatii, dezvoltarea infrastructurii de vizitare si constientizarea comunitatilor locale pentru ariile naturale protejate din bioregiunea Bistrita-Sieu-Somes”.

Cele sase arii protejate pentru care GAL RURALIS a semnat Conventiile de custodie pe o perioada de 5 ani sunt:

1. Rezervatie botanica – situl Natura 2000 – “La Saratura” de la Blajenii de Jos – comuna Sintereag

Rezervatia cuprinde o suprafata de 20 ha de pasune saraca, saraturata, in care vegeteaza specia baltic-central europeana, Armeria maritina Wild. Locul “La Saratura”, de la Blajenii de Jos, are o fantana cu apa sarata, izvoare sarate, mici balti cu apa sarata, namol sarat si plante specifice saraturilor. Suprafata respectiva este situata pe malul drept al Vaii Rosua, amonte de localitate si este folosita atat ca pasune cat si ca fanata. Specia mentionata apare in Romania numai aici … Merita a fi citata o specie rara de fluturi cuprinsa in conventia pentru conservarea vietii salbatice si habitatelor din Europa, Lycaena dispar si tritonul cu creasta Triturus cristatus.

Sursa: Ioan Chintauan, Viorel Stefan, Ioana Marquier, Gheorghe Coldea – “Arii protejate din Bistrita-Nasaud”.

2. Rezervatie geologica – aria naturala protejata “Masivul de sare” de la Saratel – comuna Sieu Magherus

In zona de confluenta a raurilor Budac si Bistrita ardeleana Cu Sieul, in axul anticlinalului Barla-Uila, se afla un “sambure” de sare, un masiv de sare…. Diapirul are o forma ovala, orientata in lungul cursului Sieului, cu prelungiri digitiforme pe cele trei vai (Bistrita ardeleana, Budac, Sieu), inspre Sarata, Simionesti si Domnesti. Prezenta sarii sub depozitele de lunca ale celor trei rauri este semnalata de aparitia a numeroase terenuri cu eflorescente saline, plante de saratura, izvoare si balti sarate. …la baza dealului Faget se afla doua bazine cu apa sarata si amenajarile unei microstatiuni balneare. La 25 m de acest loc, inspre Saratel, … au existat, pana in anul 1945, 13 fantani cu apa sarata din care se vindea slatina dupa un anumit program, locuitorilor satelor din imprejurimi. Datorita amenajarilor turistice efectuate si a celor in curs, rezervatia se afla intr-o stare foarte avansata degradare, motiv pentru care se impun masuri urgente de protectie.

Sursa: Ioan Chintauan, Viorel Stefan, Ioana Marquier, Gheorghe Coldea – “Arii protejate din Bistrita-Nasaud”.

3. Rezervatie geologica – aria naturala protejata “Rapa cu papusi” de la Domnesti – comuna Mariselu

In “Rapa cu papusi” intalnim o succesiune alcatuita din nisipuri compacte, cenusii-galbui, cu concretiuni grezoase, intercalatii de argile marnoase, marne, gresii dure cu mecanogrife si gresii concretionare. Unele concretiuni au aspect de ciuperci, altele de papusi, capete de animale si oameni etc. La baza aflorismentului, lung de cca, 50 m, si inalt de cca. 20 m, se afla concretiuni cazute din strat. Gresiile concretionare de la Domnesti si de la Magurele (in apropiere), sunt adevarate opere de arta create de natura de-a lungul timpurilor geologice. Prin forma lor ele au atras si atrag atentia turistului, satisfac simtamantul lui de frumusete,  ii amintesc de sculpturi … Concretiunile trebuie ocrotite, deoarece ele nu numai ca incanta ochiul prin frumusetea si perfectiunea formelor, dar au si un rol stiintific.

Sursa: Ioan Chintauan, Viorel Stefan, Ioana Marquier, Gheorghe Coldea – “Arii protejate din Bistrita-Nasaud”.

4. Rezervatie botanica – aria naturala protejata “Padurea Posmus” de la Posmus – comuna Sieu

Aria naturala protejata “Padurea Posmus” nu este un habitat natural ci o plantatie de larice Larix Decidua, acest aspect putand fi considerat un punct slab sau dimpotriva atractia  acestei protectii. Situata in imediata vecinatate a satului Posmus si a castelului Teleki din Posmus se intande pe o suprafata de 2 ha, flancata de o padure impozanta de stejari. Frumusetea padurii, fauna specifica, sentimentele incercate, accesibilitatea si incadrarea peisagistica fac ca padurea sa fie vizitata de numerosi turisti. Necesitate protejari se impune cu atat mai mult cu cat oportunitatile oferite din punct de vedere stiintific si a potentialului turistic nu au fost exploatate in trecut.

Sursa: AFM Bistrita.

5. Rezervatie geologica – aria naturala protejata “Vulcanii noroiosi La Gloduri” – comuna Monor

Zona mlastinoasa cu vulcani noroiosi stinsi si partial activi, legati genetic de o structura litologica purtatoare de gaz metan. localitatea Monor, in apropierea careia apar vulcanii noroiosi, este situata la 42 km de Bistrita, … aproape de marginea sud-vestica a Muntilor Calimani. Vulcanii noroiosi se afla la marginea sud-vestica a localitatii, pa malul stang al paraului Lutului, in apropierea confluentei acestuia cu paraul Pargului. Vulcanii noroiosi apar din argilele marnoase sarmatiene ale unor structuri gazeifere de care sunt legati genetic. Gazele scapate din adancime scot la zi atat noroiul fluid cat si apa de infiltratie, la care se adauga, o oarecare cantitate de apa sarata de zacamant. Revarsarile de apa si noroi au creat nu numai conuri (mari si mici) ci si o suprafata mlastinoasa cu o vegetatie specifica. La apasare craterul “musteste” si iasa noroi fluid. “Rasuflatorile” de la Monor, cum le spun localnicii, prin activitatea lor, au acoperit o buna suprafata cu noroi si apa dand nastere unui loc mlastinos, numit “La Gloduri”. Namolul usor sarat deversat prin craterele vulcanilor noroiosi a fost utilizat de catre localnici in cura externa cu rezultate foarte bune.

Sursa: Ioan Chintauan, Viorel Stefan, Ioana Marquier, Gheorghe Coldea – “Arii protejate din Bistrita-Nasaud”.

6. Rezervatie botanica – aria naturala protejata “Piatra Fantanele” de la Piatra Fantanele – comuna Tiha Bargaului

Poiana cu bulbuci de munte (Trollius europaeus) in asociatie cu care intra si alte plante rare. Localitatea Piatra Fantanele este alcatuita din case risipite prin frumoasele poieni ale acestor munti josi, “muncei” pitoresti, cu paduri intinse, fanete si mici suprafete cultivate. De aici se deschide o vasta panorama a cadrului montan al judetului; spre vest apar marile masive vulcanice ale Bargaului; creasta cristalina a Muntilor Rodnei spre nord; iar in sud-est, se observa Muntii Calimani. Rezervatia se afla intr-o zona deosebit de pitoreasca, la o altitudine de 1200 m. O suprafata de 1 ha de fanata, foarte bogata in bulbuci de munte, constituie obiectul ocrotirii, alcatuind o mica rezervatie.

Sursa: Ioan Chintauan, Viorel Stefan, Ioana Marquier, Gheorghe Coldea – “Arii protejate din Bistrita-Nasaud”.

This entry was posted in Noutati. Bookmark the permalink.

Comentarii inchise.