A@CCES platforma de comunicare si informare in mediul rural

Proiectul dezvoltat utilizeaza tehnologii moderne cu scopul de a promova activitatile de informare si comunicare ca parte integranta a politicii sociale si economice in microregiune.  Infiintarea de centre de informare&comunicare in zone care, de obicei, duc lipsa de intrastructura tehnologica necesara (conexiuni si servicii), ofera o oportunitate importanta de dezvoltare rurala.

Centrele de informare&comunicare A@CCES ajuta microregiunea sa satisfaca cererea de locuri de munca a populatiei locale si, in acelasi timp, pun la dispozitia populatiei si mediului de afaceri din mediul rural servicii de baza pentru asa-numita “economie virtuala”.

Caracterizata printr-un relief muntos si deluros, microregiunea G.AL. “RURALIS” prezinta un grad ridicat de depopulare si se caracterizeaza printr-o populatie cu varsta inaintata, fapt care are in consecinta, un impact socio-economic negativ asupra zonelor rurale. Aceste persoane riscau sa fie excluse de pe piata muncii din cauza dificultatilor pe care le intampinau in a profita de oportunitatile profesionale.

Un alt punct critic il reprezinta lipsa unei culturi de afaceri inovatoare, fapt care se datoreaza mai multor factori, printre care amintim: un grad scazut de informare cu privire la potentialul regiunii, un numar restrans de oportunitati de dezvoltare locala, dificultati de adaptare la schimbarile pietei, informarea si formarea profesionala insuficiente ale fortei de munca, o oarecare lipsa a spiritului de cooperare care exacerbeaza fenomenul de fragmentare de pe piata muncii (instalatiile de productie din zona au dimensiuni mici sau chiar minuscule si functioneaza cu precadere in sectorul agricol).

Pentru a gasi solutii la aceste probleme, s-a adoptat o strategie prin care natura rurala a unei zone devine punctul sau forte.

In acest scop, este necesara o dezvoltare durabila care sa ia in considerare cresterea calitatii vietii in microregiune. Prin urmare grupul de actiune locala “RURALIS” a pus in aplicare o serie de masuri care urmaresc realizarea a patru obiective specifice, si anume:

  • de a adopta stilul de lucru caracteristic “economiei virtuale”
  • de a pune capat izolarii prin micsorarea distantei fizice dintre lucrator si locul de munca
  • de a sprijini viata de familie cu ajutorul unei retele de servicii
  • de a asigura gestionarea teritoriului si a traditiilor sale

Ideea consta, asadar, in revitalizarea functiilor esentiale care sunt asociate traiului in aceasta microregiune, si anume munca, mobilitatea personala, comunicarea si coexistenta civilizata, cu scopul de a crea o comunitate locala stabila si coerenta.

A@CCESA@CCES
This entry was posted in Proiect 2, z Prezentare Proiecte. Bookmark the permalink.

Comentarii inchise.