BIOTech ENERGY PARK producerea de energie din biomasa solida

LEMNUL – CEL MAI VECHI COMBUSTIBIL DIN ISTORIA OMENIRII

Descoperirea focului a fost o piatra de hotar in istoria omenirii, care a contribuit in mod esential la multe alte descoperiri. Omenirea s-a dezvoltat in zonele unde problema energiei se putea rezolva cel mai usor. Doar societatile care au inteles sa-si asigure rezervele de energie pe termen lung si independenta energetica au putut supravietui si evolua.

Titlurile stirilor din aceste zile: – Pretul gazelor creste din nou, – Benzina costa mai mult, – Curentul electric se va scumpi, – Inundatii catastrofale – trebuie sa ne dea de gandit. Cresterea preturilor in ultimi ani este dramatica.

BIOMASA SOLIDA – CALDURA VIITORULUI

Faptul ca masa lemnoasa are capacitate regenerativa confera un avantaj major asupra celor mai multe tehnologii termice si de producere a energiei care folosesc combustibili conventionali (gaz metan, pacura, carbune etc).

Biomasa solida prezenta sub forma bustenilor de foc, sub forma de tocatura din resturi de masa lemnoasa sau peletii rezultati in urma proceselor de igienizare sau exploatare a fondului forestier precum si a capacitatilor industriale de prelucrare a lemnului, poate reprezenta pentru zona judetului BISTRITA-NASAUD o varianta viabila si de lunga durata pentru criza energetica.

Tocatura sau peletii din resturi de masa lemnoasa sunt combustibili noi, eficienti ce raspund noilor cerinte de utilizare a energiei „verzi” regenerative. Acest nou combustibil reprezinta alternativa de incalzire domestica si industriala cea mai curata pentru mediul inconjurator iar in conditiile alinierii preturilor combustibililor clasici la preturile europene, in curand va deveni si in Romania alternativa cea mai economica.

Lemnul ca si combustibil este neutru – nu poate elibera mai mult bioxid de carbon decat a acumulat in timpul cresterii. In combinatie cu panourile solare ar putea deveni combustibilul viitorului.

OPORTUNITATEA INVESTITIEI

Oportunitatea programului Biotech ENERGY PARK consta in primul rand in potentialul si capacitatea de dezvoltare durabila a acestui sector pe baza cantitatilor deosebite de masa lemnoasa de care dispune judetul BISTRITA NASAUD si deci implicit de biomasa solida rezultata din exploatare si prelucrare.

De asemenea, politica de protectie a mediului si de dezvoltare economica sectoriala si regionala impun decizii rapide de identificare a unor noi surse energetice care sa poata asigura independenta de combustibili conventionali. Atragerea de noi tehnologi de ardere eficiente, dezvoltarea conceptului de eficienta energetica atat la nivelul cladirilor cat si a echipamentelor care produc caldura, apa calda menajera sau curent.

Crearea de noi locuri de munca specializate si cu un inalt grad de responsabilitate atat in zona de exploatare si colectare masa lemnoasa in parchete, cat si in zonele de exploatare si prelucrare. Introducerea de noi tehnologii in ceea ce priveste colectarea, prelucrarea si gestionarea acestei surse de energie regenerabila duce la atragerea inspre zonele rurale a fortei de munca tinere de cele mai multe ori cu specializari traditionale specifice zonele impadurite si cu dorinta de a dezvolta afaceri locale.

Dezvoltarea unei echipe de tehnicieni tineri la nivelul judetului care sa poata da curs tuturor initiativelor institutiilor de conducere locale si judetene in ceea ce priveste oportunitatile locale, investitii, atragerea de finantari specifice, efectuarea de servicii, colaborari, schimburi de experienta cu zone similare si atragerea de know how.

Reconsiderarea si aducerea la valoarea reala a padurilor prin exploatarea tuturor resurselor (fructe de padure, rasina, scoarta de copac, ciuperci, peste etc), curatirea si igienizarea zonelor de pasunat, revigorarea unor indeletniciri si mestesuguri stravechi sunt tot atatea argumente care sustin oportunitatea investitiei.

Obtinerea si gestionarea unui combustibil ieftin, local, curat asigura de asemenea independenta energetica in zonele greu accesibile precum complexele agroturistice care ofera servicii in zonele montane, sprijinind dezvoltarea acestora.

Infiintarea centrelor Biotech ENERGY PARK de colectare si prelucrare biomasa solida pe suprafata judetului BISTRITA NASAUD presupune un control adecvat asupra cantitatilor de biomasa solida, in consecinta asupra posibilitatilor investitionale in domeniu si colateral. Prelucrarea resturilor de masa lemnoasa si a celorlalte resurse adiacente presupune transformarea acestora in plus valoare, astfel incat o buna parte din produsele finite obtinute sunt considerate importante pentru export.

Centrele de colectare si prelucrare Biotech ENERGY PARK au in atentie de asemenea si dezvoltarea de plantatii specifice cu masa lemnoasa cu crestere rapida, anuala, in acest fel zonele de teren mlastinoase sau nefolositoare in ciclul agricol sa poata fi exploatate la maximum.

INFORMARE, CONSTIENTIZARE, EDUCARE

Programul de valorificare eficienta si producere de energie din biomasa solida Biotech ENERGY PARK isi propune actiuni permanente de informare si constientizare a populatiei despre avantajele colectarii si prelucrarii biomasei, igienizarii padurilor indiferent de tipul de proprietate, a drumurilor, cursurilor de apa, pasunilor etc. Informarea si asigurarea de consultanta si asistenta tehnica privind conceptul de autogospodarire la nivel local si regional vizand independenta energetica fata de combustibilii conventionali.

This entry was posted in Proiect 4, z Prezentare Proiecte. Bookmark the permalink.

Comentarii inchise.